Burun Estetiği Ameliyatı (Rinoplasti)
Burun estetiğinin temel amaçlarından biri aynaya baktığınızda kendinizi iyi hissetmenizi sağlamaktır. Aynaya bakıp “burnum kemerli/büyük/yamuk/eğik vb.” diyorsanız bu durum geçtikten sonra daha iyi görüneceğinizi düşünüyor ve hissediyorsanız ameliyat olmak için adımlar atabilirsiniz.
Burun içindeki fonksiyonel problemlerin düzeltilebilmesi için bazı durumlarda gerekli olabilir ancak genellikle kişisel bir tercihtir.
Neden Burun Estetiği Ameliyatı Yapılır?
Peki, burun estetiği için insanlar hangi durumlarda doktorun kapısını çalar? Burnun yüze göre daha geniş veya daha uzun olması insan yüzünden memnuniyetsizliğe neden olabilir. Bu sebep operasyon için yeterli kabul edilir.
Kırık veya eğik bir burun kemiği, burnun yüzünüzdeki konumunu ve nefesinizi de etkileyebilir. Bu burun ameliyatının amacı, burnunuzun fonksiyonunu sağlamak ve aynı zamanda duruşunu düzeltmektir. Aslında burnunuzu ne kadar sevseniz de bir kaza veya yüzünüze alınan bir darbe sonucu burnunuzun şekli değişebilir ve aynı zamanda burun fonksiyonlarınız doğru çalışmayabilir. Bu nedenle burun estetiği gerekli bir ameliyattır.
Burnun her iki tarafında asimetri bulunması burun estetiği için doktora başvuran kişilerin karşılaştığı sorunlardan biridir. Önden bakıldığında güzel görünen burun ucu, yandan bakıldığında daha aşağıda görünebilir. Bu konuda ameliyatla hemfikir olan pek çok ünlü var. Estetik sebeplerden biri de burun deliklerinin geniş olması veya burunla uyumsuz olmasıdır. Burun üstünde kemer olması, rinoplastinin en yaygın nedenlerinden biridir.
Kemerli burun çok karakteristik görünse de birçok kişinin burnundan memnun olmamasının da sebebidir. Rinoplasti, burnun şeklini değiştiren ağrısız bir ameliyattır. Rinoplasti olarak da bilinen bu kozmetik işlemler, burnun hangi bölümünün düzeltilmesi gerektiğine göre şekillendirilir. Burun düzleştirilebilir, daraltılabilir veya büyütülebilir. Burun ucunun şekli değiştirilebilir. Ayrıca burun kemerinin eğriliği düzeltilebilir, çukur ve tümsekler giderilebilir.
Estetik ve Fonksiyonel Burun Estetiği
Estetik ve fonksiyonel olmak üzere 2 ana rinoplasti kategorisi vardır. Estetik rinoplasti, kozmetik nedenlerle burnun dış görünüşünün değiştirilmesini içerir. Fonksiyonel rinoplastinin amacı, tıkanıklığı azaltmak ve solunumu düzeltmek için burun hava yolunu iyileştirmektir.
Burun ameliyatınızın hem işlevsel hem de estetik açıdan başarılı olması, ameliyat sonrası burnunuzdan rahat nefes alabilmeniz ve koku alabilmeniz önemlidir. Aynı ameliyatta konka (burun eti büyümesi) ve deviasyon (burun kemiği eğriliği) giderilmelidir.
Günümüzde burun cerrahisinde başarılı kabul edilen estetik ve fonksiyonel sonuçların elde edilebilmesi için, doktorunuzun burun cerrahisi alanında geniş deneyime sahip olması, burun cerrahisi konusunda güncel bilgi, cerrahi teknik ve teknikleri takip edip uygulayabilmesi önemlidir. Burun estetiğinin başarısı için en önemli kriter hastanın iyiliğidir ve bu ancak işlem sonunda burnun istenilen görünüme ve nefes alma rahatlığına sahip olması ile mümkündür.
Burun Estetiği Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Tüm bu düzenlemeleri yapabilmek için burun kemiklerini oluşturan yapıların düzenlenmesi gerekmektedir. Buruna şeklini veren yumuşak doku, deri, kıkırdak ve kemiklerdir. Burun kökü çatı şeklinde birbirine bağlanan iki kemikten oluşur. Bu kısım çok sert ve sağlamdır. Burnun ortasından başlayarak kemik yapısının yerini kıkırdak alır. Bu alanlar ayrıca kemikli kısımlardan daha yumuşaktır.
Çoğu kozmetik amaçlı olsa da fonksiyonel amaçlı da yapılmaktadır. Örneğin burnun şeklinden ve yapısından kaynaklanan nefes alma sorunları estetik burun ameliyatı ile giderilebilir. Estetik nedenlerle burun estetiğine başvuran kişilerin en sık dile getirdiği sorunlar septum eğriliği, burun kemerinde şişlik, çukurluklar, çok dar veya çok geniş bir burundur.
Rinoplastide burnun yapısını oluşturan dokuların bir kısmı alınabilir, başka bölgelerden alınan dokular buruna eklenebilir veya mevcut yapıların şekli değiştirilebilir. Prosedürün amacına bağlı olarak, yukarıdaki değişikliklerden biri veya birkaçı uygulanabilir. Bu işlemlerde iki temel yöntem kullanılmaktadır.
Cerrahi Teknikler
Küçültme rinoplasti günümüzde rinoplasti için yaygın olarak kullanılan yöntem, küçültme, küçültme anlamına gelen “küçültme” rinoplasti tekniğidir. Anatomik olarak burun dorsumunun dorsum adı verilen üst kısmı kemik, alt kısmı ise kıkırdaktır. Küçültülmüş terim, burun arkasındaki çıkıntıların (burun kemerleri, çıkıntılar) kesilmesi ve çıkarılması için çeşitli teknik ve tekniklerin kullanılması anlamına gelir.
Burun köprüsünün bu şekilde çıkarılmasından sonra burnun doğal ve estetik görünmesi için burun kemiğinin yeniden şekillendirilmesi ve burun köprüsü üzerindeki osteokondral geçiş bölgesindeki zayıf halkanın uygun tekniklerle onarılması gerekir. Bu tip restorasyonların yetersiz restorasyonu, restorasyon sırasında farklı estetik ve fonksiyonel sorunlara yol açabilir.
Açık Burun Ameliyatı (Açık Rinoplasti)
Bunlardan biri açık rinoplasti adı verilen bir yöntemdir. Açık rinoplastide burun yapıları açığa çıkarılır ve burun delikleri arasında bir kesi yapılarak ameliyat yapılır. Açık rinoplasti cerraha kolay görüş sağlarken, ameliyattan sonra hala görünür yara izi kalabilir.
Kapalı Burun Ameliyatı (Kapalı Rinoplasti)
Diğer bir yöntem olan kapalı rinoplastide ise burun delikleri içerisinden cerrahi kesi yapılır. Bu yöntemde kesi dışarıdan görülebilecek bir bölgede olmadığı için işlem sonrası gözle görülür bir iz kalmaz.
Kapalı rinoplastide (kapalı burun ameliyatı) açık rinoplastiye (açık burun ameliyatı) göre iyileşme süresi daha kısadır. Burun ucundaki ödem daha az olur.
Açık Rinoplasti mi Kapalı Rinoplasti mi Daha İyidir?
Açık rinoplastide (açık burun ameliyatı) doktorun görüş açısı daha fazla olduğu için çoğu zaman açık rinoplastinin daha iyi olduğu düşünülmektedir. Fakat bu durum tecrübeli doktorlar için geçerli değildir. Tecrübeli bir doktor tarafından kapalı burun ameliyatında da istenilen sonuçlar elde edilir.
İki teknik arasındaki fark, açık teknik yönteminin burun ucunda küçük bir kesi yapılması, burun derisinin tamamen çıkarılması ve tüm anatominin doğrudan görülebilmesini sağlamasıdır.
Kapalı teknikte, burun ön tarafından değil, sadece burun içinden yapılan bir kesi ile biraz kısıtlı görüş alanı ile ameliyat yapılır. Düzeltmeye yönelik burun cerrahisinde kemik ve kıkırdak problemlerini ortaya çıkarmak için bu iki yöntemden biri kullanıldıktan sonra mevcut sorunun içeriğine ve yapılacak müdahaleye göre farklı cerrahi teknik ve teknikler kullanılabilir.